Moldávie produkuje především jakostní bílá vína, zelenavě žluté a slámově žluté barvy s příjemným buketem, svěží, ne příliš plné, vyrovnané chuti, která obsahují 10 až 12 objemových procent alkoholu. V Moldávii se vyrábějí také různá dezertní vína, vína přírodně sladká (Cherez). Bohatý vinný sortiment Moldávie zahrnuje lehká stolní vína, středně plná vína, ale i vína silná, vína přírodně sladká, vína alkoholizovaná (typu Madeira, Port ajn.) a vermuty. Nabídka zahrnuje i vína šumivá a brandy.
Z bílých jakostních moldavských vín jsou nejznámější:
PINOT NOIR - Rulandské modré - Burgundské modré
Dává kvalitní, jiskřivé, světleji granátové barvy, zráním přecházející až do cihlova. Je plná vůní (fialky, růže, lanýže ajn.). Považováná za hlavní červenou odrůdu, často se užívá jako základ pro všechna šampaňská vína. Hodí se k zvěřině, červeným masům, k jemným ušlechtilým sýrům.
RKATSITEI
Odrůda dovezená z Gruzie. Dává víno světle žluté barvy, výrazného buketu a plné chuti. Pěstuje se ve střední a jižní Moldávii.
PINOT BLANC - Rulandské bílé - u nás Burgundské bílé
Odrůda, z níž se získává velmi dobré, plné, hladké víno. Je to jedno z nejlepších bílých vín Moldávie.
PINOT GRIS - Rulandské bílé - u nás Burgundské šedé
U nás vzácnější odrůda má modrošedé hrozny. Víno této odrůdy je plné komplexní chuti vysoké jakosti.
ALIGOTÉ
ze stejnojmenné odrůdy, pěstované hlavně na kopcovitých terénech střední Moldávie. Je to víno světle zelenkavě žluté barvy, svěží, lehké, mírně nahořklé chuti.
FETEASCA (Dívčí hrozen)
je známá moldavská a rumunská odrůda.Dává lehčí, vonné víno, zelenkavě žluté barvy.
VLAŠSKÝ RYZLINK
ze středních a jižních oblastí Moldávie dává víno barvy rovněž zelenkavě žluté barvy, příjemného buketu a lahoné chuti.
SAUVIGNON
je víno příjemné, výrazné vůně a plné chuti ze střední Moldávie. Nejlepší je ze sovchozu Romanesti.
CABERNET
ze sovchozů Čumaj, Trifesti, Romanesti má tmavě rubínovou až tmavě granátovou barvu. Dobře vyzrálé je plné, hladké, s vůní po fialkách. Je to nelepší z moldavských červených vín.
NEGRU DE PUKAR
je směsí odrůd Cabernet (50 až 60%), Rara Negra (20 až 30%) a zbytek Saperavi. Pochází z údolí dolního toku Dněstru z okresu Purkar. Je to velmi dobré červené víno.
|